5x sambals volgens grootmoeders recept!

Sambal is een lik rode heftigheid die je op de rand van je bord deponeert, zoals bij Europees eten mosterd of piccalilly. Zo kennen wij hier de sambal. In Indonesië is sambal echter een belangrijk gerecht; het belangrijkste gerecht zou je bijna kunnen zeggen, hoewel het weinig voedingswaarde heeft. Dit laatste is niet helemaal waar, want samal is bijzonder rijk aan vitamine C. Voor de leek zal een sambal er precies uitzien zoals de ander maar voor de echte liefhebber smaakt de maaltijd zonder sambal niet.  Er zijn tientallen variaties, hier vind je het recept voor de echte sambal!

Sambal Oelek

  • 20 lomboks
  • 2 theelepels zout

Was en snijd de lomboks, eventueel in een mixer met mesjes. Wrijf ze met het zout op de tjobek tot een brij.
Doe ze over in een met sodawater afgewassen jampot en bewaar ze afgesloten in de koelkast.

Sambal Terasi

  • 20 lomboks
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel terasi

Bereiding als sambal oelek, wrijf de terasi mee.

Sambal Manis

  • 5 lomboks
  • 1 stukje asem ter grootte van een walnoot
  • 2 theelepels Javaanse suiker en een snufje zout

Wrijf de lombok, suiker, zout en asem op een tjobek fijn. Verwijder onder het wrijven de vliezen en pitten van de asem.

Sambal tomaat

  • 5 lomboks
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel tomatenpuree

Maak sambal oelek of sambal terasi en roer er een theelepel tomatenpuree doorheen.
Deze sambal is, ook in de koelkast, niet lang houdbaar.

Sambal djeroek (citroen)

  • 5 lomboks
  • 1 theelepel zout
  • sap van 1/4 citroen

Maak sambal oelek of terasi en meng er met citroensap goed doorheen.
Deze sambal is ook in de koelkast niet lang te bewaren.

 

 

Plaats een reactie