…het is ons gelukt. En nu 22 jaar verder bestaat Zebedeüs nog steeds.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het is begin september als we door de Torenstraat richting de Grote Kerk fietsen. Het zonnetje schijnt, het is druk in de stad en wij zijn onderweg naar restaurant Zebedeüs. Daar aangekomen zetten we onze fiets in de stalling, direct voor de deur. Het is gezellig druk op het terras. Van het herfstachtige weer wat deze week de hoofdtoon voert is op dit moment geen sprake. De zon is doorgekomen en de lucht kleurt blauw.

Wij zijn vandaag bij Zebedeüs om een paar vragen te stellen aan Peter (een van de eigenaren) en Cenza (de bedrijfsleider). Want wij willen graag wat meer weten over dit restaurant. Zebedeüs bestaat dit jaar namelijk al 22 jaar op deze locatie, maar toch blijft dit nog een leuk plekje waar niet iedereen geweest is.

Waar vinden we restaurant Zebedeüs?

Zebedeüs zit tegen de Grote Kerk aan. Hier zou je niet zo snel een restaurant verwachten. Maar dat is er gelukkig wel. Wij zeggen gelukkig, want wat is dit een leuk en sfeervol plekje.

Dat vindt ook bedrijfsleider Cenza: “De locatie is prachtig, we hebben plek voor 40 gasten in een prettige, sfeervolle ruimte. Het is dus geen groot restaurant, maar dat kan ook niet op deze hoeveelheid vierkante meters. Het was al een uitdaging om de keuken op zo’n klein oppervlak in te kunnen passen.“

Als gast zit je prima en is het prettig dat niet de hele zaak vol staat met tafels. Peter: “De architect had nog een extra rij tafels in het ontwerp opgenomen maar dat vonden we te vol worden. Er is dus gekozen voor een ruimere opzet met minder plaatsen.”  

Komt het na 22 jaar nog steeds voor dat je nieuwe gezichten ziet?

Peter: “Het gebeurt echt veel nog dat men geen weet heeft dat we hier zitten, en dat ze al heel vaak letterlijk langsgelopen zijn. Zelfs mensen die in de wijk hierachter wonen en hier dagelijks voorbij komen vragen: “Zijn jullie nieuw?” Maar dat blijf je houden, dat hoor ik van collega ondernemers ook.”

Hoe ben je eigenlijk op deze locatie terecht gekomen?

“Door simpelweg aan te bellen.” zegt Peter. Hij vervolgt zijn verhaal: “Er was een brouwer die er allemaal plannen mee had, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan omdat er teveel aanpassingen aan het gebouw gedaan moesten worden. En aangezien het om een monument gaat is dat lastig. 

Ik heb toen een plan geschreven met daarin onze visie voor een restaurant op deze locatie want wij waren van mening dat het wél te realiseren zou zijn. Wat minder aanpassingen aan het gebouw. Maar uiteindelijk heeft het ons ook 2 jaar geduurd om alle vergunningen binnen te krijgen. Er was geen aparte ingang dus er moest een gat in de gevel gezaagd worden om daar de entree te realiseren. Veel gedoe dus, maar het is ons gelukt. En nu 22 jaar verder bestaan we nog steeds.”

Even over jullie producten? Jullie zijn ook druk in de weer met cocktails zag ik op jullie Facebookpagina voorbij komen…

Cenza: “Inderdaad! We merken dat er veel vraag naar is en we hebben onze cocktailkaart daarom ook uitgebreid en we blijven ‘m aanpassen. Dat doen we samen met Milo, die op zaterdagavond van 6 tot 9 bij ons achter de bar staat. 

Milo is onlangs een maand naar Miami geweest om daar een cocktail-opleiding te volgen. Zaterdagavond is dus sowieso cocktailavond bij ons!”

De meeste mensen nemen er eentje voordat ze aan het diner beginnen. Als aperitief. Op het terras of binnen.”

22 jaar hoogte- en dieptepunten. We houden het leuk… Waar ben je trots op?

De sfeer is goed binnen ook onder het personeel. Amper verloop, zeker voor de horecabranche een heel loyaal en vast team. Cenza werkt er al 10 jaar, de vorige bedrijfsleider 17 jaar. Onze Chef kok 16 jaar. Dat is heel fijn. Bediening ook lang. Dat zijn vaak studenten die het bedienen als bijbaan doen, maar ook die vinden het heel jammer als ze klaar zijn met de studie en moeten stoppen met hun bijbaan omdat ze een voltijdbaan nemen. Eigenlijk komt iedereen ook nog wel over de vloer. Die sfeer is dus top en gasten voelen dat ook.  

Vaste gasten leer je op die manier goed kennen en als ze dan een volgende keer komen kan je zeggen: “vorige keer had je die wijn, probeer deze eens want die is ook helemaal in lijn met wat jij lekker vind” Dat soort dingen wordt erg gewaardeerd en maakt het speciaal om bij ons langs te komen.

Het verhaal gaat verder onder de afbeelding…

Is Zebedeüs voor de snelle hap?

We hebben een dagspecial, dus even wat eten en weer door kan prima. Toch zie je meer gasten komen die wat uitgebreider willen komen eten. 

Favoriete gerecht op dit moment?

De hele dorade met citroentijm | kerrieolie | knoflookaardappel . Of de freygaard sashi ribeye. Fins rundvlees, voor 2 personen. Om te bereiden daar wordt je al blij van, een feestje. Topvlees, helemaal geweldig. 

Is het terras het hele jaar door geopend?

In de winter wel iets kleiner terras. Maar de bankjes tegen de kerk aan zijn heel fijn. We hebben geen terrasheaters maar wel kussens met verwarming erin. Heel prettig, een hele goede uitvinding en ook veel energievriendelijker.  Duurzaam ondernemen, van het gas af, kussentjes, je probeert een kleine bijdrage daarin te doen.

Laatste vraag?

We bedanken Peter en Cenza voor het leuke gesprek en vragen ze: Wie moeten we hierna interviewen? Er worden direct 3 namen genoemd: Palmette, Waterproef of Portfolio. Bij alle drie de zaken komt Peter graag. Wij gaan kijken of we dit voor elkaar kunnen krijgen.

Wordt vervolgd dus…

Vind je dit ook een Leuk Plekje?

Je kunt meer over Zebedeüs bekijken op onze website.

Meer leuke plekjes ontdekken?

De plekjes, activiteiten en wat er vandaag te doen is bij de Leukste Plekjes in Den Haag vind je hier.