We nemen plaats aan de bar bij Dylan van Palmette

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Op een doordeweekse dag om 11 uur stap ik binnen bij Restaurant Palmette in Den Haag. Bij binnenkomst in de sfeervol en elegant ingerichte zaak valt je oog automatisch op het door Jacob List ontworpen behang en trekt je eigenlijk van buiten al naar binnen. Dankzij de ruime openingstijden kun je hier 7 dagen per week terecht voor ontbijt, lunch of diner. Dat leidt ertoe dat er altijd wel gasten in de zaak zijn, zo ook nu. Mede-eigenaar Dylan en ik nemen plaats aan de bar. 

Voordat Dylan als ondernemer aan de slag ging, heeft hij o.a. bij Rootz en Grapes&Olives gewerkt. Destijds werkte hij al samen met zijn huidige compagnon Rick. 

Hun eerste stap als ondernemers was het openen van Bar Bistro De Twee Heeren in de Oude Molstraat. Na 7 jaar als eigenaar van De Twee Heeren kwam de mogelijkheid voorbij om hier aan de Plaats een nieuw restaurant te starten. Dat is Palmette geworden. De Twee Heeren is 1,5 jaar geleden overgedaan aan Marnix (toenmalig bedrijfsleider) en Eva.

Hoe lang bestaan jullie al?

Restaurant Palmette bestaat inmiddels bijna 3 jaar. Bij Palmette is plek voor 34 personen, daarnaast is er nog een tafel voor 8 a 9 personen achterin de zaak naast de keuken. En bij drukte kunnen mensen nog aan de bar plaatsnemen. Daarnaast hebben ze ook een prachtig terras op de Plaats waar 90 zitplaatsen zijn. 

Dylan: “De Plaats gaat het komende jaar op de schop, de herinrichting van het plein gebeurt in fases. Het hele project duurt 1 jaar. Dat is lang, maar uiteindelijk krijgen we er een nog mooier plein voor terug. Straks wordt het terras met de nieuwe indeling iets korter maar wel breder. Daar willen we met wat aanpassingen eettafels en borreltafels creëren.”

De ruimte achterin het restaurant, is die alleen op reservering beschikbaar? “

Nee hoor, als ‘ie vrij is dan kan je er zitten. We dekken de tafel elke dag in en hij wordt veel geboekt voor groepen. Je zit naast de keuken en ook een beetje afgeschermd van de rest van het restaurant.”

Hoe was dat met Palmette in het begin? Want in het begin is het het lastigst.

Het was denk ik ook niet vanzelfsprekend dat het publiek van De Twee Heeren ineens hiernaartoe zou komen? “Nee” zegt Dylan, “Daarom hebben we hier ook iets heel anders willen neerzetten. We zijn meteen gestart met het bieden van ontbijt, lunch en diner. Vooral de lunch ging meteen erg goed, de avond had iets langer de tijd nodig, maar dat was destijds bij de Twee Heeren net zo. Inmiddels zitten we bijna elke avond vol”

Hoe vaak wisselen jullie van kaart?

“Ontbijt en lunch 2 keer per jaar, en voor diner wisselen we 4 keer per jaar..

En dan hebben we ook nog ons chefs menu wat een verrassingsmenu is wat de koks samenstellen: eens in de 2 a 3 weken passen we die aan. Dan gaat er weer een gerechtje af en komt er weer wat anders bij.”

Een snel hapje voordat de voorstelling begint?

“De theatergangers weten Palmette ook te vinden. De Koninklijke Schouwburg, Diligentia en het Theater aan het Spui zijn dichtbij natuurlijk. We houden rekening met de tijden van aanvang van de voorstellingen zodat je ze een leuk avondje uit kunt bieden wat bij ons in het restaurant begint.”  

Wat is de rode draad door de kaart heen? 

“Wat we belangrijk vinden is duurzaamheid, en het gebruik van lokale producten. Denk aan vlees uit het groene hart en alleen maar vis uit de Noordzee.

Waar we ons als team hard voor maken is sfeer, kwaliteit en een stukje duurzaamheid vervolgt Dylan. “Wat ik ook wel leuk vind, je ziet het bestelgedrag van gasten kantelen. Een rundvleesgerecht is altijd de hardloper van de kaart. Je ziet het veranderen. Ons vegetarische hoofdgerecht is nu de hardloper van de kaart. Dat is mede te danken aan het keukenteam.

Wat is een gerecht waar je nu het meest trots op bent?

“Verschillende dingen, maar het rundvlees van de dag springt er bovenuit. Dat wilde we eigenlijk al bij de Twee Heeren. We werken met runderen uit het groene hart en hanteren het van kop tot staart principe, dit doen we samen met onze slager Vleeshouwerij Cru uit Scheveningen. Dit betekent geen vast vleesgerecht op de kaart maar dit wisselt per dag. Daarbij gebruiken we alles van de koe, van de botten maken we sauzen, van overige stukken maken we burgers voor de middag. 

Wie moeten we de volgende keer interviewen?

“Eén van mijn favorieten blijft toch wel Le Café in de Oude Molstraat.  Het is voor mij een klassieker, mijn vrouw heeft hen ook hoog zitten. Ze heeft er een paar jaar gewerkt.” 

Historische locatie

Palmette zit op de Plaats, een bijzonder driehoekig plein naast de Hofvijver, om de hoek van de Gevangenenpoort. Een plek met een levendige historie. Johan de Witt kwam hier om het leven. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Plaats_(Den_Haag) . Van hem staat er een standbeeld op dit plein. En Vincent van Gogh werkte er ooit in de zaak van zijn oom: Kunst- en prentenhandel Goupil&Cie.

Vind je dit ook een Leuk Plekje?

Je kunt meer over Palmette bekijken op onze website.

Meer leuke plekjes ontdekken?

De plekjes, activiteiten en wat er vandaag te doen is bij de Leukste Plekjes in Den Haag vind je hier.